Gå til indhold

Vandvarmer

Vandvarmeren bruger meget energi til opvarmning af brugsvand. Derfor er det et oplagt sted at sætte ind, hvis du gerne vil kappe toppen af energiforbruget.

Vandvarmeren bruger meget energi til opvarmning af brugsvand. Derfor er det et oplagt sted at sætte ind, hvis du gerne vil kappe toppen af energiforbruget.

15 til 20 procent af boligens samlede energiforbrug til opvarmning går til det varme brugsvand. Det typiske energiforbrug per person om året ligger på:

OpvarmningEnergiforbrug
El850 kWh
Fjernvarme850 kWh
Gas75 m3
Olie100 liter

Hvordan fungerer en varmtvandsbeholder?

En varmtvandsbeholder fungerer, ved at et elektrisk varmelegeme i selve beholderen varmer vandet op. Dette gør, at du får varmt brugsvand, som du kan bade i, bruge til madlavning, bruge til at varme din bolig op med eller noget fjerde. Du kan også få en varmtvandsbeholder, hvor vandet bliver varmet op af dit fyr, eller hvor varmtvandsbeholderen er sluttet til en varmepumpe. 

Altså er der mange muligheder for at få en varmtvandsbeholder, og det er ikke den primære opvarmningsform i dit hjem, der af altafgørende for det. 

Det helt smarte er, hvis du har solceller, så kan du bruge den strøm, du selv producerer, til at varme vandet op med. Dette vil gøre, at du får gratis eller billigere varmt vand. 

Så stor en varmtvandsbeholder skal I have

Det værste der kan ske, når du skal i bad, er, at der ikke er mere varmt vand. Derfor er det vigtigt at vælge en varmtvandsbeholder, der er stor nok til, at hele familien kan gå i bad efter hinanden. Hvis I har to hjemmeboende børn, giver det god mening at vælge en stor varmtvandsbeholder på minimum 110 liter. Men gå gerne højere op. 

Her taler vi om varmtvandsbeholderen til hjemmet. Hvis det er til sommerhuset, kan I måske nøjes med mindre. Hvis I nøjes med 30 liter, skal I nok vente lidt efter hinanden på at komme i bad. Så gå med minimum 60 liter, hvis I ofte er mere end to personer i sommerhuset. 

Dog er det også vigtigt, at du ikke vælger en varmtvandsbeholder, der er for stor. Hvis vandet får lov at stå for længe – fordi I ikke bruger nok af det – kan der udvikle sig Legionella, der gør jer syge, hvis I bader i vandet.

Badekaret har stor betydning for størrelsen på din varmtvandsbeholder

Hvis I er en børnefamilie, hvor familiens yngste elsker at gå i karbad, skal I nok gå en størrelse op på jeres varmtvandsbeholder. Faktisk skal du som minimum bruge en varmtvandsbeholder på 110 liter, hvis drømmen om et godt, varmt karbad skal holdes ved lige. Ellers bruger du alt vandet på ét bad, og det er resten af husstanden måske ikke så glade ved.

Og hvis det er voksne, der tager karbad, så er 110 liter faktisk næsten ikke nok, hvis du skal have dækket dine krop med vand. Så sørg for at vælge en stor varmtvandsbeholder, så du eller en anden i din familie kan komme godt i bad. 

Minimér varmetabet

Vandvarmeren bør placeres så tæt ved tappestedet som muligt, for at minimere varmetab i varmtvandsrørene. Kontrollér jævnligt, om afgangsrøret på vandvarmeren er helt koldt, inden du åbner for vandet om morgenen. Er det ikke koldt en halv meter fra vandvarmeren, kan der være rør eller en vandhane, der drypper, så vandvarmeren opvarmer spildt vand.

Hvor varmt skal vandet i min varmtvandsbeholder være?

De fleste varmtvandsbeholdere er sat til at være enten 55 eller 60 grader. Og det er der en god forklaring på. Ved 55 grader er vandet nemlig varmt nok til alle formål for brugsvand. Men ved 55 grader er kalkaflejringen også mindre, og det er godt. En varmtvandsbeholder skal generelt ikke have særlig meget vedligeholdelse. Men kalker den til, så skal du gøre noget ved det. 

Men hvis du holder temperaturen på 55 grader, så er kalkaflejringen begrænset. Dog vil den lavere temperatur også gøre, at der i højere grad bliver dannet bakterier i vandet. Dette kan du dog undgå ved at hæve temperaturen til 60 grader en gang om måneden. Det vil dræbe bakterierne, men det korte interval vil ikke medføre nævneværdige kalkaflejringer. 

Skal cirkulationspumpen skiftes?

Cirkulationspumpen til det varme brugsvand er ofte i konstant drift og er årsag til et stort energiforbrug: dels pumpens eget forbrug og dels det forbrug, som skyldes varmetab i rørene. Det kan derfor være en ide at overveje en ny energibesparende cirkulationspumpe, hvis den gamle er oppe i årene og ikke er behovsstyret eller selvregulerende.

Med en sparebruser reducerer du vandforbruget med cirka 50 procent. Så i stedet for at bruge 50-100 liter vand pr brusebad på 5 minutter, bruger du kun 30-50 liter med sparebruseren.

Elvandvarmere

  • Elvandvarmere i sommerhuse er typisk på 30-35 liter. Bruger du sommerhuset året rundt, bør elvandvarmeren være på 55-60 liter.
  • Sørg for, at det varme brugsvand er 55-60 grader. Er det koldere, kan der vokse sundhedsfarlige bakterier i varmtvandsbeholderen. Er det varmere, øger det kalkaflejring og varmetab.
  • Sluk kun elvandvarmeren, hvis du ikke skal bruge huset i mindst fem dage. Det kan ikke betale sig at slukke om dagen og kun tænde om aftenen – det er for dyrt i genopvarmning.
  • Undgå at føre varmtvandsrørene længere end nødvendigt. Selv isolerede rør har varmetab.
  • Kontrollér jævnligt, om elvandvarmerens afgangsrør er helt koldt om morgenen. Ellers siver der måske vand ud af rørsystemet fra en dryppende vandhane eller et utæt rør.
  • Er varmtvandsbeholderen over 10 år gammel, er den sandsynligvis dårligt isoleret. Overvej at skifte til en ny og mere energieffektiv model med energimærke A eller B.
Varmt vand med for høj temperatur øger også risikoen for skoldning. Når det varme brugsvand kommer ud af vandhanerne, skal det være cirka 50 grader.