SEAS-NVE, køb strøm, elselskab

Spar energi

Du kan nemt spare en god del af dit el- og varmeforbrug med energirigtige apparater og gode vaner – til glæde for både klimaet og din pengepung. Se her, og få gode råd til at spare på energien.

Se, hvor I bedst sætter ind, når I vil spare el i sommerhuset

Mange oplever, at elforbruget i deres sommerhus er ret højt – især hvis de bruger det året rundt. Men ofte kan nogle få ændringer gøre en stor forskel. Vi har samlet de bedste råd til, hvordan du skruer ned for elforbruget i sommerhuset.

Spar op til 50 procent af varmeforbruget i sommerhuset

Mange varmer deres sommerhus op med elradiatorer. De er ofte billige at købe, men dyre i drift. Derfor vælger flere nye måder at varme op på. Se her, hvordan du kan spare op til 50 procent af dit varmeforbrug og samtidig få et sundere indeklima.

SEAS-NVE, køb strøm, elselskab

Se, hvordan du bruger brændeovnen bedst og mest miljørigtigt

De stigende priser på energi har gjort brændeovnen til en populær opvarmningsform. Men brændeovnen er som regel kun velegnet som supplement til boligens primære opvarmning.

Få kontakt til en energirådgiver

Når du er kunde hos os, kan du få gratis rådgivning af vores erfarne energirådgivere.

Spar på energien – ikke på lyset

Lyset er et af de nemmeste steder at spare. Du kan let spare 15-20 % på elforbruget til belysning og samtidig få bedre lys i din bolig.

SEAS-NVE, køb strøm, elselskab

Få styr på standbyforbruget

Apparater på standby sluger energi døgnet rundt og kan koste dig mange penge. Se her, hvordan du kommer standbyforbruget til livs.

SEAS-NVE, køb strøm, elselskab

Plusser og minusser ved elradiatorer

Ingen elradiatorer er særligt energirigtige. Men de kan have en god eller dårlig regulering, og det kan gøre en stor forskel for dit elforbrug.

SEAS-NVE, køb strøm, elselskab

Sådan sparer du på gulvvarmen

Det bliver stadig mere almindeligt at installere gulvvarme. Det har mange fordele, men også ulemper. Se, hvordan du gør det klogt.

Nysgerrig på solvarme?

Typisk kan du spare 60-70 % af udgifterne til varmt brugsvand med energirigtig solvarme. Og efter omkring 10 år er det varme vand så godt som gratis.

SEAS-NVE, køb strøm, elselskab

6 gode spareråd til naturgas

Er du en af de 16 procent, der bruger naturgas til at varme din bolig op. Så har vi et par gode råd eller seks til dig her. For der er penge at spare.

Få flere tips til, hvordan du kan spare på energien

Spar på strømmen og spar penge

Hvorfor skal du spare på strømmen? Udover, at du får en billigere elregning, at du skåner klimaet, og du slider mindre på dine elektriske apparater, er der ikke mange fordele ved at spare på strømmen. Men lyder det ikke også som rigeligt med fordele?

Spøg til side. Det er vigtigt, at du sparer på strømmen i hjemmet, sommerhuset eller fritidsboligen. Jo mere vi alle sparer, desto tættere kommer vi på at nå i mål med den grønne omstilling. Desto mindre belaster vi planeten. Og det er godt for både os og de fremtidige generationer.

Men hvordan gør du så? Tag et kig på dine elektriske apparater samt andet udstyr, der står på standby eller sluger meget strøm. Det lyder ret simpelt, men det behøver heller ikke at være indviklet at spare på strømmen. 

Herunder får du et par konkrete råd til, hvordan du sparer på strømmen. 

Konkrete råd til at spare på strømmen

Hvis du gerne vil spare på strømmen, kan du glæde dig over, at det både er simpelt og nemt. Med få ændringer i din hverdag kan du skære en betydelig del af din elregning væk. Herunder får du et par konkrete råd til, hvordan du kan spare penge og undgå at bruge for meget strøm. 

  • Fyld din vaskemaskine helt op. En moderne vaskemaskine kan sagtens klare, at du fylder den godt op og stadig vaske tøjet grundigt. Hvis du fylder den godt op, behøver du heller ikke vaske lige så ofte. Og når du vasker, kan du med fordel vaske ved en lavere temperatur. 
  • Fyld din opvaskemaskine helt op. Hårde hvidevarer som opvaskemaskiner og vaskemaskiner bruger rigtig meget strøm. Derfor kan du med fordel fylde dem godt op, så de ikke skal køre lige så ofte. 
  • Brug tørresnoren og drop tørretumbleren, når vejret tillader det.
  • Gå målrettet efter elektriske apparater med et lavt standby-forbrug. Og hvis det er muligt, så sluk helt for apparater du ikke bruger. El apparater med et højt standby-forbrug står for en betydelig del af elforbruget i husstanden.
  • Husk at slukke lyset. Det lyder simpelt, og det er det også. Og dine forældre har nok sagt det til dig masser af gange. Men sluk lyset, når du forlader et rum. Det har en betydning for din elregning. 
  • Sæt LED-pærer i alle lyskilder. LED-pærer er meget mere energivenlige end traditionelle glødepærer. Og så holder de længere.

Skift dine gamle husholdningsapparater ud og spar på strømmen

Hvis du sørger for at skifte dine gamle husholdningsapparater ud løbende, kan du også spare på strømmen. Der er nemlig stor forskel på, hvor meget strøm et ældre apparat bruger sammenlignet med et nyt. Du skal selvfølgelig ikke bare skifte alle apparater ud, hvis de dur. Men ved apparater du bruger meget kan det sandsynligvis betale sig at skifte en gammel model ud med en nyere og mere energivenlig.

Til at sammenligne elapparaters strømforbrug kan du bruge Energimærket. Energimærket går fra A til G, og jo tættere på A, desto mindre strøm bruger apparatet.

Og det kan virkelig betale sig. Der kan være 2-300 kroner at spare på forbruget om året, hvis du vælger et elapparat med Energimærke A frem for Energimærke G. Især på køleskabet eller din fryser, der kører døgnet rundt. Du kan læse mere om Energimærket lige her.