SEAS-NVE, køb strøm, elselskab

Kogeplade

Typen af kogeplade er ikke så vigtig for dens energiforbrug – det afgørende er, hvordan du bruger den. Vi har samlet en stribe råd, der kan hjælpe dig med at sænke energiforbruget, når du laver mad.

Kogeplader, induktion eller glaskeramiske?

Glaskeramiske kogeplader bruger stort set lige så meget energi som massekogeplader. Induktionskogeplader kan give en besparelse op til 15 procent, men er ofte dyrere at købe og kræver gryder og pander med bund af et magnetisk materiale. De kan desuden have et standbyforbrug.

Gryder med flad bund

Grydens bund skal være plan. Varmen bliver bedre overført, når der er fuld kontakt mellem kogeplade og gryde eller pande. En skæv eller bulet bund kan øge energiforbruget med op til 50 procent.

Plade og gryde i samme størrelse

Diameteren på gryden skal svare til kogepladens eller være større – ellers spilder du energi. Sætter du en 16 centimeter gryde på en 18 centimeter kogeplade på højeste trin, spilder du 25 procent energi. Bruger du induktionskogeplader, betyder størrelsen på gryder og pander ikke så meget, da varmen afsættes direkte i deres bund.

Tilbered maden i en gryde på kogepladen i stedet for i ovnen – og spar op til 70 procent energi.

Gode råd, når du koger og steger

  • Brug låg, og sørg for, at det slutter tæt. Uden låg bruger du op til 65 procent mere energi.
  • Skru helt op for pladen, når maden skal stege eller i kog. Derefter skruer du ned på det lavest mulige trin.
  • Tø maden op, inden du tilbereder den. Dog ikke frosne grønsager. Frossen mad tager længere tid at tilberede, og energiforbruget kan stige op til 50 procent.
  • Sluk for glaskeramiske og massekogeplader to til fem minutter, før maden er færdig, og lad eftervarmen klare resten af tilberedningen.

En familie bruger i gennemsnit 200 kilowatttime om året ved brug af kogeplader.

Når du koger kartofler

  • Kogepladens diameter afgør, hvor meget vand du skal bruge. Til en kogeplade på 14,5 centimeter skal du bruge 1 deciliter, og til én på 18 centimeter skal du bruge 2 deciliter.
  • Læg et tætsluttende låg på gryden, og bring den i kog på den højeste indstilling.
  • Når det damper kraftigt, skruer du ned på den laveste indstilling og koger i cirka 15 minutter.
  • Sluk og lad kartoflerne stå ved eftervarmen i 2–5 minutter under låg (dog ikke med induktion).

Brug mindre vand, når du koger, og spar tid og op til 30 procent af energiforbruget.

Når du koger æg

  • Kom æg og 0,5 deciliter vand i en gryde. Æggene må ikke ligge oven på hinanden.
  • Læg et tætsluttende lå på gryden, og bring den i kog på højeste indstilling.
  • Sluk, når gryden damper kraftigt, og lad gryden stå på kogepladen. Har du induktionskogeplade, skal du kun skrue ned til laveste indstilling.
  • Beregn kogetiden fra det øjeblik, du slukker. Blødkogte æg skal have cirka 5 minutter, smilende æg cirka 8 minutter og hårdkogte æg cirka 12 minutter.
  • Friske æg skal koge lidt længere.