Gå til indhold

Reducér dine kogepladers energiforbrug

Hvilken kogeplade er mest energieffektiv? Og hvad kan jeg selv gøre for at bruge mindre energi ved komfuret? Det kan du hurtigt få svar på lige her. Vi har nemlig samlet vores råd til hvordan du vælger og bruger din kogeplade bedst muligt lige her.

Energikrav til kogeplader 

På mange af dine apparater i hjemmet finder du energimærker, der kan hjælpe dig med at vælge de mest energieffektive produkter og dermed spare penge på din elregning. Men lige præcis kogeplader er faktisk undtaget, når det kommer til energimærkning. 

Til gengæld har der siden 2015 været ecodesignkrav til kogepladers energieffektivitet. Kravene gælder både for kogeplader med induktion, keramiske kogeplader og gaskogeplader. Ecodesign stiller en række krav til alle nye kogeplader:

  • Mindstekrav til energieffektivitet
  • Krav vedrørende øvrige miljøforhold
  • Eventuelle krav til funktion og kvalitet. 

Energikravene betyder, at dine kogeplader allerede sparer mest muligt på energien og dermed også din pengepung. Der findes dog også nogle gode greb, du selv kan tage for at spare endnu mere på energiforbruget. Læs videre og få nogle gode tips og tricks. 

Hvilke typer kogeplader findes der?

Du bruger sikkert dit komfur dagligt, og både størrelsen på din husholdning og dine madlavningsvaner sætter en række krav til, hvilke funktioner der er behov for. 

Der findes en række forskellige kogeplader. De mest centrale er listet herunder. Hver type har sine egne kvaliteter og fordele, og én type kogeplade er tilmed mere energirigtig end de øvrige. 

  • Gaskogeplader: Denne type kogeplade har eksisteret i mange år, og i senere tid har gaskogepladen genvundet sin popularitet – især i mere professionelle køkkener.
  • Induktionskogeplader: Induktionskogeplader er de mest energieffektive kogeplader og findes i mange moderne hjem. I modsætning til de andre typer kogeplader sker opvarmningen her ved hjælp af et elektromagnetisk felt, der varmer kogegrejet og ikke selve komfuret. Det betyder at energien overføres direkte til din madlavning.
  • Glaskeramiske kogeplader: Denne type kogeplade minder om et induktionskomfur og er også at se i mange danske hjem. Kogezonerne befinder sig under en hærdet glasplade, og i modsætning til et induktionskomfur fungerer alle gryder og pander til denne type.

Fordele ved en induktionskogeplade

Den mest energieffektive løsning er en kogeplade med induktion. Faktisk kan induktionskogeplader give en besparelse på op til 15 procent sammenlignet med de øvrige typer. Til gengæld er disse plader ofte dyrere at købe, og de kræver samtidig gryder og pander af et magnetisk materiale. 

  1. 1.

    Kort opvarmningstid grundet elektromagnetisme

  2. 2.

    Det er udelukkende kogegrejet, der bliver varmt og ikke selve kogepladen 

  3. 3.

    Slukker automatisk, når du fjerner en gryde eller pande fra pladen

  4. 4.

    Let justering af varme

  5. 5.

    Køler hurtigt af, og der er ikke restvarme i lang tid efter slukning 

  6. 6.

    Let at rengøre glasoverfladen

Husk at induktion kun virker med magnetiske gryder. Det betyder, at dine gryder og pander skal have et magnetisk lag eller en magnetisk bund for at fungere på et induktionskomfur.

Fordele ved en gaskogeplade

  1. 1.

    Især anvendelig til professionelle køkkener 

  2. 2.

    Virker med alle typer gryder og pander

  3. 3.

    Hurtig justering af varme uden ventetid

  4. 4.

    Bliver ikke plaget af strømafbrydelser

I modsætning til kogeplader med induktion, virker en gaskogeplade med alle slags gryder og pander, og et gaskomfur stiller således ikke krav til en magnetisk bund ved selve gryden. Ved denne type kogeplade skal du dog være opmærksom på, at den er mere besværlig at rengøre, og komfurtypen kræver også, at du af og til udskifter gasflasken. 

Fordele ved en glaskeramisk kogeplade

  1. 1.

    Robust og brudsikker glasoverflade

  2. 2.

    Let at rengøre 

  3. 3.

    Passer til alt slags kogegrej 

  4. 4.

    Giver en jævn varmefordeling 

Med en glaskeramisk kogeplade er du ikke nødsaget til at bruge magnetiske gryder, og valget af gryder og pander står dig derfor frit for. Vær dog opmærksom på at glaskeramiske kogeplader ikke kan justere temperaturen nær så hurtigt som induktions- og gaskogeplader.

Tilbered maden i en gryde på kogepladen i stedet for i ovnen – og spar op til 70 procent energi.

Vælg den rette gryde til din kogeplade

Hvis ikke du har en induktionskogeplade i dit køkken, er det stadig en god idé at vælge gryder der passer til dit komfur. Det kan hjælpe dig med at spare på energien i køkkenet. Her får du to gode råd til når du skal vælge gryder:

  • Diameteren på gryden skal svare til kogepladens diameter eller være større, da du med en for lille gryde kan risikere at spilde energi. Hvis du eksempelvis placerer en gryde med en diameter på 16 centimeter på en kogeplade med en diameter på 18 centimeter på allerhøjeste niveau, så spilder du faktisk 25 procent af den energi kogepladen bruger.
  • Vælg en gryde med en flad bund. Varmen bliver nemlig bedre overført, når der er fuld kontakt mellem kogeplade og gryde. Faktisk kan en skæv eller bulet bund øge dit energiforbrug med op til 50 procent. 

Sådan bruger du dine kogeplader 

Uanset hvilken kogeplade, du har i dit køkken, har vi listet en række gode råd til, hvordan du kan udnytte dine kogeplader bedst muligt og dermed også spare mest mulig energi. Og flest penge. 

  • Brug låg, og sørg også for, at det slutter helt tæt. Uden låg bruger du nemlig op til 65 procent mere energi.
  • Skru helt op for kogepladen, når maden skal stege eller i kog. Derefter skruer du ned på det lavest mulige trin. 
  • Tø altid maden op, inden du tilbereder den. Frossen mad tager nemlig længere tid at tilberede, og dit energiforbrug kan stige med op til 50 procent. Frosne grøntsager er dog en undtagelse. 
  • Sluk for dine glaskeramiske kogeplader to til fem minutter før din mad er færdig, og lad eftervarmen klare resten af tilberedningen. 
En familie bruger i gennemsnit 200 kilowatt-timer om året ved brug af kogeplader.

Udnyt dine kogeplader, når du koger kartofler

Kartofler udgør en stor del af madlavningen i mange husholdninger. Find her vores helt specifikke tips til, hvordan du koger kartofler på en energivenlig måde:

  • Lad kogepladens diameter afgøre, hvor meget vand du skal bruge. Til en kogeplade på 14,5 centimeter skal du bruge 1 deciliter vand, og til én på 18 centimeter skal du bruge 2 deciliter. 
  • Læg et tætsluttende låg på gryden, og bring den i kog på den højeste indstilling. 
  • Når gryden damper kraftigt, skruer du ned på den laveste indstilling og lader gryden koge i cirka 15 minutter. 
  • Derefter slukker du og lader kartoflerne stå ved eftervarmen i to til fem minutter under låg. Dette trin bør du dog se bort fra, hvis du bruger induktion eller glaskeramisk kogeplade. 
Brug mindre vand, når du koger, og spar tid og op til 30 procent af energiforbruget.

Sådan koger du æg 

Sådan koger du dine æg på den mest energirigtige måde. Brug vores tips, og spar på energien:

  • Kom æg og 0,5 deciliter vand i en gryde. Æggene må ikke ligge ovenpå hinanden.
  • Læg et tætsluttende låg på gryden, og bring den i kog på højeste indstilling. 
  • Sluk når gryden damper kraftigt, og lad derefter gryden stå på kogepladen. Hvis du har en kogeplade med induktion eller glaskeramisk kogeplade, skal du kun skrue ned til laveste indstilling, da kogepladen ikke giver eftervarme. 
  • Beregn kogetiden fra dét øjeblik, du slukker. Blødkogte æg skal have cirka 5 minutter, smilende æg skal have cirka 8 minutter og hårdkogte æg skal have cirka 12 minutter. Friske æg skal dog altid koge lidt længere. 

Få gode energivaner

At bruge dine kogeplader med omtanke er ikke den eneste måde, hvorpå du kan reducere dit energiforbrug. Tag kampen op mod alle uvanerne, og mærk det på pengepungen. 

Tjek dine øvrige apparaters energimærker

Kogeplader er ikke energimærkede, men det er dine øvrige køkkenapparater, og der er derfor både energi og penge at spare ved at vælge et energieffektivt mærke.