Gå til indhold

Forskellig isolering til at holde på varmen

Der er mange materialer at vælge mellem, når du skal isolere boligen. De mest almindelige er beskrevet her. Og de kan ifølge Bygningsreglementet alle bruges til at isolere boligen med. Jo bedre du isolerer din bolig, desto bedre holder du på varmen. På den måde sparer du på din varmeregning. 

Stenuld

  • Stenuld består af fibre af smeltet sten, er uorganisk og indeholder ingen næringsstoffer. Derfor kan det hverken rådne eller angribes af mikroorganismer.
  • Er markedets mest brandsikre isoleringsmateriale, da det først smelter ved 1.200 grader.
  • Er fugt- og vandafvisende. Optager kun vand, hvis det presses direkte ind i materialet.
  • Fås både som plader, batts og granulat.

Glasuld

  • Glasuld består af fibre af smeltet glas.
  • Er lagdelt og kan komprimeres meget.
  • Har et ret højt smeltepunkt, der ligger på 1.000 grader.
  • Fås både som plader, i løs form og som granulat.

Papiruld

  • Papiruld er fremstillet af genbrugspapir, der er tilsat forskellige salte for at mindske risikoen for brand og angreb af mikroorganismer.
  • Kræver en ekstra isoleringstykkelse på 15–20 procent, da papiruld sætter sig med tiden.
  • Fås både i løs form, der blæses ind i hulrum, og som plader, der ofte anvendes i lodrette konstruktioner, men kan også lægges ud på lofter.

Perlite

  • Perlite er et mineralsk materiale af vulkansk oprindelse, der ikke kan angribes af mikroorganismer.
  • Synker ikke sammen og giver en høj brandsikkerhed.
  • Kan lægges i loftsrum eller i vægge. Bruges også under gulve, i etageadskillelser og ved efterisolering af konstruktioner, hvor anden isolering er vanskelig.
  • Fås kun i løs form.

Polystyren

  • Polystyren eller flamingo er et oliebaseret produkt, der gennemgår en kemisk proces, så det bliver let og luftfyldt.
  • Angribes ikke af mikroorganismer og har en lav vægt i forhold til sin isoleringsevne.
  • Har en en lav brandsikkerhed, da det smelter ved meget lavere temperaturer end sten- og glasuld.
  • Er især velegnet under beton i terrændæk.
  • Fås både i løs form og som plader.

Lecasten

  • Lecasten er et naturprodukt fremstillet af kalkfattigt ler.
  • Bruges ofte til isolering i fundamenter for at undgå kuldebroer og under beton i terrændæk.
  • Fås kun i løs form.

Sådan kan du få effektiv isolering af dit hjem

Hvis dit hus ikke er godt nok isoleret, vil varmen sive ud, og temperaturen falde. Dette lægger yderligere pres på opvarmningsformen i din bolig, hvilket gør, at din varmeregning vokser og vokser. Altså en ond spiral, som de færreste bryder sig om. 

Men du kan gøre meget ved det, hvis du sikrer dig, at dit hjem er godt nok isoleret. Og når vi taler om dit hjem, så er det dine vægge, dit loft og dit gulv, du skal sikre, der er isoleret godt nok. Kold luft kan komme ind fra både jorden og luften, og derfor skal alle flader, der kommer i kontakt med den kolde luft, være komplet isoleret. Herunder giver vi dig nogle tips til, hvordan du kan isolere dele af dit hjem – altså hvilken type isolering, der kan hjælpe – så din bolig bedre kan holde på varmen. 

Sådan isolerer du dit loft og dine vægge

Dine vægge og dit loft isolerer du oftest med såkaldte isoleringsbatts, der består af mineraluldsplader. Måske kalder du dette for Rockwool, men det er faktisk ikke et synonym for materialet. Rockwool er en af de største producenter af isoleringsmateriale, hvorfor sammenhængen er opstået. 

Isoleringsbatts er en relativt billig type isolering, der er nemt at håndtere. Derfor lægger man typisk denne type isolering ind i vægge og på lofter, da det giver virkelig god isolering og nemt kan klares. 

Hvis du skal isolere hele gulvet på dit loftrum, kan du i stedet rulle mineraluld ud på hele loftet. Men er det væggene på dit loft, så giver det mening at bruge isoleringsbatts. 

Sådan isolerer du dit gulv

Når det kommer til at holde på varmen og ikke lade det sive ud gennem gulvet, har du også nogle forskellige muligheder. Nogle vælger at lægge flamingoplader under gulvet – altså speciallavet flamingoisolering, ikke det vi får med vores pakker – der er brandsikret og har en lav fugtoptagelse. 

Du kan også få klinker, der er skabt med isolering, eller også kan du fylde op under dit gulv med isoleringsmaterialer i form af små kugler. 

Isoler dine ydermure indefra

Ydermurene har direkte kontakt til det kolde vejr, og derfor gør du klogt i at sikre dig, at de er korrekt isoleret. En måde at gøre det på er ved at foretage udvendig isolering. Dette er dog ikke nogen billig eller nem løsning. Men der findes en markant lettere måde at isolere dine ydermure på, som både sparer dig for penge og besvær. 

Hvis du er så heldig, at dit hus har en hulmur, kan du med hulmursisolering relativt hurtigt. Faktisk skal der bare løsnes et par sten i din mur, og så kan man sprøjte isoleringsgranulat ind i selve hulrummet. Her bliver isoleringsmaterialet fordelt af sig selv, og din bolig vil være meget bedre til at holde på varmen. 

Dog er den altoverskyggende betingelse for dette, at der er et hulrum i din mur. Ellers kan det desværre ikke lade sig gøre. Desuden så skal du være sikker på, at din ydermur er i god nok stand, så det rent faktisk kan betale sig at udføre isoleringsopgaven. 

Alt dette skal du have en fagmand til at hjælpe dig, så du ikke går galt i byen og gør skade på din bolig. 

Isolering af dine rør

Når vi taler om isolering, så handler det mest om vægge, lofter og gulve. Men mange overser faktisk, at det også er vigtigt at isolere sine rør. Hvis dine rør ikke er isolerede, så kan det varme vand i dem for det første blive kølet af, inden det når frem til dig eller dine radiatorer. 

Derudover kan dine rør, hvis de ikke er fyldte med varmt vand, fungere som kuldebroer. Af de to årsager er det vigtigt, at du får dem isoleret, så du ikke skaber de bedste forudsætninger for, at kulde kan bevæge sig rundt i dit hjem.