Spar på energien – ikke på lyset

Du kan let spare 15 til 20 procent på elforbruget til belysning og samtidig få bedre lys i din bolig. Lyset er et af de nemmeste steder at spare – ofte skal du bare placere lamperne bedre, udnytte dagslyset og vælge de rigtige lyskilder.

Gode råd, når du vælger lys til boligen

 • Vælg primært LED-pærer. Vælg så høj Ra-værdi som muligt – gerne over 90. Så får dine omgivelser den mest naturtro farve.
 • Placer lamper tilpas tæt på og ret dem direkte mod det, du skal se på. Men de må ikke blænde.
 • Lyse farver på vægge, loft, tæpper og gardiner kaster mere lys tilbage end mørke farver. Dermed er der behov for mindre elektrisk lys
 • Nogle lamper som for eksempel glaspendler spreder lyset og egner sig godt til rumbelysning. Andre giver et mere nedadrettet lys og er gode til spot- og arbejdsbelysning.
 • Vælg lyse lampeskærme. Mørke lampeskærme sluger let mere end halvdelen af lyset.
 • Udnyt dagslyset ved at flytte de mest lyskrævende funktioner hen til vinduerne. Hold samtidig vinduerne fri for store planter og mørke gardiner.
 • Bland forskellige lyskilder, og få bedre og mere spændende belysning med et lavere elforbrug.

Sluk lyset. Det er stadig det allerbedste spareråd. Også når du bruger lysstofrør og sparepærer. Som tommelfingerregel bør du slukke lyset, hvis du forlader et rum i mere end fem minutter.

Omregn watt til lumen

En pæres lysstyrke vises i lumen. I skemaet kan du se, hvilken lumen du skal vælge for at få den samme mængde lys som fra en glødepære.

Watt Lumen
15 w 140 lm
25 w 250 lm
40 w 470 lm
60 w 800 lm
75 w 1.050 lm
100 w 1.520 lm

Viser hvor meget energi pæren bruger. A bruger mindst energi, og G bruger mest.

Pærens energiforbrug per år, hvis den er tændt tre timer hver dag. Ganger du det med 2,20 kroner ved du, hvor meget er den dig om året.

Pærens effekt. På nye pærer skal du se efter lumen i stedet for watt.

Den samlede mængde synligt lys, som pæren udsender. Jo flere lumen, jo kraftigere lys.

Pærens højde og bredde, så du kan sikre dig, at den passer i lampen.

Lysets farvetemperatur. Jo højere tal, jo koldere lys. Varmt lys ligger på omkring 2.100-2.700 Kelvin.

Pærens evne til at gengive farve. Dagslys er 100 Ra, og 80 Ra er mindstekrav. En pære med god farvegengivelse har en Ra værdi over 90.

Viser, hvor længe pæren holder, hvis du bruger den tre timer hver dag eller 1.000 timer om året. Står der for eksempel 10.000 timer på pakken, har pæren en forventet levetid på 10 år.

Fortæller, om pæren er velegnet til lamper med lysdæmper. Pæren skal dog også passe til dæmperen i lampen. Spørg forhandleren.

Viser soklens type. Pærer fås typisk med stor eller lille sokkel.

Viser, hvor mange tænd og sluk du kan forvente pæren holder til.

Guide til nyt lys

Hent Energistyrelsens app Lysguiden, og få gode råd om valg af pærer. Den giver blandt andet specifikke anbefalinger til valg af pære, watt osv. til boligens forskellige rum.

Belysning udgør cirka 10 procent af boligens elforbrug.

Sådan smider du dine pærer ud

 • Halogenpærer: din skraldespand (pakket forsvarligt ind)
 • Sparepærer: genanvendelse på affaldsstation
 • LED-pærer: genanvendelse på affaldsstation
 • Lysstofrør: genanvendelse på affaldsstation.

Vælg efter energimærket

Alle pærer skal have et energimærke, der skal være trykt eller fastgjort på ydersiden af emballagen. Vælg D eller bedre for at få den mest energirigtige pære – det er typisk en LED-pære.
Den 1. september 2021 kom der nyt energimærke på lys. Skalaen på det nye energimærke går fra A-G, mens den på det gamle var A++ til E. Du kan dog stadig støde på lys med gamle energimærker et stykke tid endnu. Med det nye energimærke har EU strammet kravene, så selvom energimærke D kan lyde dårligt, er det noget af det mest effektive på markedet på den nye skala i øjeblikket.