Gå til indhold

Fryser

Omkring 13 procent af elforbruget i et enfamiliehus går til køleskab og fryser. En gammel fryser bruger mange gange mere el end en ny model. Bruger du fryseren fornuftigt, kan du få elforbruget endnu mere ned.

Skift fryseren, og spar 80 procent af dit elforbruget til fryseren

Der er stor forskel på, hvor meget energi en ny og en gammel fryser bruger. Skifter du til en A-mærket model, kan du nemlig spare helt op til 80 procent af elforbruget til fryseren.

Se forskellen her i skemaet, hvor vi sammenligner elforbruget for nye og gamle frysere.

FryserElforbrug
Gammel kummefryser (260 liter)584 kWh
Ny kummefryser (240 liter)200 kWh
Gammelt fryseskab (260 liter)405 kWh
Nyt fryseskab (260 liter)242 kWh

Den rigtige temperatur er -18 grader

Fryseren bør være -18 grader. Du kan måle temperaturen ved at stille et termometer i et glas sprit og sætte det i nærheden af lågen på en skabsfryser eller øverst i midten på en kummefryser i et døgn.

For hver grad du sænker temperaturen, stiger energiforbruget med 2–5 procent.

Sæt fryseren koldt

Stil gerne fryseren et køligt sted. Dog ikke i udhuset eller garagen, da olien i kompressoren bliver for stiv ved temperaturer under 10 grader. Du sparer 2–5 procent af energiforbruget for hver grad den omgivende temperatur sænkes. Undgå altid steder med direkte sol eller varme fra andre apparater.

Husk at slukke for indfrysning

Mange frysere har en indfrysningsknap til indfrysning af varer på mere end tre kilo. Husk altid at stille temperaturen tilbage på normal drift efter et døgn. Nogle frysere har indfrysningsautomatik, hvor indfrysningen stopper efter ca. et døgn.

Gode råd om fryseren

  • Sørg for luft omkring fryseren, så den kan komme af med varmen.
  • Hvis du indbygger fryseren, skal du følge brugsanvisningens indbygningsmål nøje.
  • Fryserens dør eller låge skal slutte tæt. Tjek tætningslisterne ved at sætte en papirstrimmel i døren. Bliver papiret hængende, er lågen tæt.
  • Hold kompressor og eventuel kondensator rene for støv. Støv isolerer og øger energiforbruget.
  • Afrimning betaler sig. Når rimlaget er mere end 5 millimeter tykt, begynder det at isolere. Dermed bliver køleeffekten mindre og elforbruget større. Har du en no-frost-fryser afrimer den sig selv.

Tjek forbruget med en elmåler

Har du en gammel fryser, du tror bruger for meget el, kan du låne en af vores elmålere og tjekke forbruget. Så kan du nemt vurdere, om det kan betale sig at udskifte den.

Gå efter energimærket

Hvis fryseren skal udskiftes, så vælg en fryser med energimærke B eller C. Så sparer du på energiforbruget. Og det kan mærkes på elregningen.