Gå til indhold

Gode energivaner sparer gode penge året rundt

Mange ting gør vi helt automatisk uden at tænke nærmere over det. Men er du klar over, at nogle vaner kan koste dig mange tusinde kroner om året på energiregningen? Tag kampen op mod uvanerne, og mærk det på pengepungen og miljøsamvittigheden.

Gode el-vaner

  • Sæt elspareskinner op og sluk helt for tv, spillekonsol, computer, musikanlæg og andet elektronisk udstyr, når det ikke er i brug. Meget elektronik har et stort standby-forbrug.
  • Fyld både vaskemaskine og opvaskemaskine helt op. Erstat kogevasken med en vask ved 60 grader. Det er nok til at vaske tøjet både rent og hygiejnisk. Kulørt tøj kan du som regel nøjes med at vaske ved 30 eller 40 grader. Du sparer i begge tilfælde 40-50 % af strømmen.
  • Tørresnoren er (stadig) elregningens bedste ven. Det tager længere tid at tørre tøj udendørs i vinterhalvåret, men hænger du for eksempel snoren op i garagen eller udhuset, kan vasketøjet også tørre, selvom der skulle komme en byge eller to. Lad vaskemaskinen centrifugere det så kraftigt som muligt, hvis tøjet skal i tørretumbleren, så tørrer det hurtigere. Du sparer 2 til 3 kilowatttimer, hver gang du vælger tørresnoren.
  • Undgå så vidt muligt at forvarme ovnen, når du skal lave mad, og sluk 5-10 minutter før maden er færdig på komfuret og i ovnen for at udnytte eftervarmen.
  • Indstil temperaturen på 5 grader i køleskabet og -18 grader i fryseren.
  • Gå efter det bedste energimærke, når du køber elektronik og hårde hvidevarer. For en del apparater skal man vælge A eller B for at få det bedste. Når du køber computere, skærme og printere, skal du gå efter Star Energy-mærket. Brug A-mærkede elpærer eller LED-pærer.
  • Strømmen er billigere på bestemte tidspunkter. Hvis du har en elaftale med variabel timepris, kan du spare på din elregning, hvis du bruger strømmen når den er billigst.
  • Husk, at du udover den rene elpris betaler for transport af strøm hen til din bolig. Prisen for transport bliver kaldt nettarif og er bestemt af dit netselskab. Alle kan udnytte, at prisen på transport af strøm skifter henover døgnet og året – både hvis du har timepris eller fast pris på el. Det kan derfor altid betale sig at flytte noget af dit tunge elforbrug væk fra tidspunkter, hvor elnettet er mest belastet – omkring kl. 17.00-21.00, hvor både strømmen og transport af strømmen, som regel er dyrest.
Ja, det kan virke simpelt. Men husk at slukke lyset, hver gang du forlader et rum. Og vælg LED-lys i dine lamper. LED-pærer bruger helt op til 80 % mindre strøm end gammeldags glødepærer, og så holder de ca. 10 gange længere. Vælg LED-pærer med energimærke D eller bedre og en god farvegengivelse på over 90 Ra.

Gode energivaner

  • Hold øje med rumtemperaturen – det betaler sig at have godt styr på varmen. Hold en temperatur på 21 grader i jeres opholdsrum, og sænk temperaturen til f.eks. 18 grader i soveværelse og i rum, hvor I kun opholder jer i kort tid ad gangen. Og også en temperatur på omkring 15 grader i rum, du ikke bruger så tit for at undgå fugt. For hver grad du sænker temperaturen, sparer du 5 % på rummets varmeforbrug.
  • Brug alle radiatorer i et rum og stil alle termostater på samme værdi i stedet for at lade en enkelt trække læsset – det er uøkonomisk. Stil termostaten på 2-3 i de rum, hvor du vil have det varmt. Så er der fuld gennemstrømning, og termostaterne kan stadig reagere på f.eks. solindfald.
  • Hold temperaturen på det varme brugsvand på min. 55 grader ved den første hane efter varmtvandsbeholderen. Det er nok til at holde bakterier væk i beholder og rør.
  • Juster dit gasanlæg efter årstiden. Du kan f.eks. slukke helt for varmen om sommeren og kun lade anlægget producere varmt brugsvand. Har du klimastyring på dit gasanlæg, så sørg for at få det indstillet rigtigt. På den måde kører dit anlæg mest effektivt.
  • Slukker du for centralfyret om sommeren og i stedet for bruger en combivandvarmer til at opvarme jeres brugsvand? Så er det vigtigt, du husker at slukke dens elpatron, når du om efteråret starter med at bruge fyret igen. Ellers vil elpatronen hele vinteren “hjælpe” fyret med at producere varmt brugsvand, og det kan mærkes på elregningen.
  • Derudover er det en god idé at efterisolere f.eks. varmerør og loftet, og på andre måder vedligeholde og energiforbedre dit hus.
Luft ud hver dag – på den rigtige måde. Om sommeren står vinduer og døre tit åbne i lang tid ad gangen, men det er også vigtigt for indeklimaet at lufte ud i vinterhalvåret. Luft ud med gennemtræk 2-3 gange dagligt i 5 minutter om vinteren i stedet for at lade et vindue stå på klem hele dagen – det køler huset ned, og du får ikke skiftet ret meget luft ud. Luft også ud, selv om det regner. Luk for varmen eller skru ned for termostaterne, mens du lufter ud.

Gode vand-vaner

  • Luk for vandet, mens du børster tænder, sæber dig ind osv.
  • Stil drikkevand til afkøling i køleskabet i stedet for at hente iskoldt vand fra hanen.
  • Fyld vaske- og opvaskemaskinen helt op.
  • Tag brusebad i stedet for karbad og monter en spareindsats i bruseren.
  • Vask bilen med spand og børste i stedet for vandslange.
  • Saml regnvand op i en tønde og brug det til vanding i haven.
  • Når du køber ny vaskemaskine, opvaskemaskine og blandingsbatteri, så vælg de mest vandbesparende modeller. Skift utætte pakninger på dryppende vandhaner og reparer toilettet, når det løber. Selv en meget lille utæthed kan koste mange tusinde kroner om året.