Cirkulations-pumpe

Mange cirkulationspumper kører året rundt og har et betydeligt energiforbrug. Derfor er det en god ide at se på både deres effekt og driftstid. En gammel pumpe bruger op til fire gange mere end en ny A-mærket model.

Hvad er en cirkulationspumpe?

De fleste centralvarmeanlæg har en cirkulationspumpe, der cirkulerer varmt vand rundt i boligens radiatorer. Nogle har også en pumpe til cirkulation af varmt brugsvand.

Tre slags cirkulationspumper

  • De trinregulerede pumper bruger meget mere energi end de elektroniske regulerede. Har du et ældre varmeanlæg med en trinreguleret pumpe indstillet på trin tre, kan det godt betale sig at skifte den ud. Elektronisk regulerede pumper er lidt dyrere, men det lavere energiforbrug gør, at de tjener sig ind på få år.
  • De elektroniske pumper regulerer selv deres pumpeeffekt efter, hvor meget varme der er brug for. Skruer du ned for radiatorerne, falder pumpens effekt automatisk, og skruer du op, går pumpen op i omdrejninger – og det sparer energi.
  • Elektronisk regulerede cirkulationspumper til brugsvand med intelligens registrerer forbrugsmønsteret i boligen og sørger for, at pumpen kun kører, når der er behov for varmt brugsvand. Det nedsætter energiforbruget og varmetabet fra varmtvandsrørene.

A-mærket cirkulationspumpe

Lige som hårde hvidevarer er cirkulationspumper energimærkede. Udskifter du en ældre trinreguleret cirkulationspumpe med en A mærket cirkulationspumpe, kan du spare cirka 400 kilowatttimer om året eller omkring 900 kroner ved en kilowatttimepris på 2,20 kroner.

Pumpetype Årligt elforbrug
A-mærket elektronisk reguleret cirkulationspumpe 105 kWh
Trinreguleret cirkulationspumpe fra før år 2000 400 kWh*
Intelligent pumpe til varmt brugsvand 10 kWh
*det anslående forbrug, hvis den gamle trinregulerede cirkulationspumpe stod på trin 2.

Gode råd om cirkulationspumper

  • Skal cirkulationspumpen udskiftes, så vælg en med energimærke A.
  • Gamle brugsvandscirkulationspumper er trinregulerede og kan også med fordel skiftes til nye pumper med elektronisk styring.
  • Har du en cirkulationspumpe, der kun cirkulerer vand rundt i radiatorer eller gulvvarme, så sluk den om sommeren. Tænd den en gang om måneden i 15 minutter, så den ikke gror fast.

Mere om cirkulationspumper

Læs mere om cirkulationspumper på Energistyrelsens hjemmeside. På Grunfoss hjemmeside kan du sammenligne, hvor meget el du kan spare ved at udskifte din cirkulationspumpe.