Gå til indhold

Hvad består elprisen af?

Se, hvordan forbrug, transport og afgifter fordeler sig på din elregning

Din elpris og dermed også kWh-pris består af flere dele. Du betaler både for den strøm, du bruger, og for at få den transporteret hjem til din bolig. Derudover betaler du afgifter til den danske stat. Bortset fra abonnementet bliver alle betalinger på din elregning beregnet ud fra dit elforbrug (antal kilowatt-timer). Dette skaber til sammen det, som vi kalder for en kWh-pris.

Når du betaler 100 kr…

Bemærk: Procentdelene kan variere afhængigt af elaftale og netselskab.

Hvad er elpris, afgifter og transport?

Din kWh-pris består af flere forskellige elementer, og det er altså langt fra kun prisen på din strøm, som din elregning består af. Læs mere herunder og få det fulde overblik.

Elpris

Du betaler en pris for hver kilowatt-time (kWh), du bruger. Hvis du har en elaftale med fast pris, vil prisen pr. kilowatt-time være den samme døgnet rundt i en periode. Har du en elaftale med variabel pris, vil din kWh-pris følge markedet og skifte time for time. Derudover betaler du et fast månedligt elabonnement, der dækker administration.

Log ind på Min side eller i appen Andel Energi og se din aftale og pris.

Afgifter og transport af strøm

Dit lokale netselskab ejer de kabler, der transporterer strømmen til din bolig. Dit elnetselskab kan for eksempel være Radius Elnet, Cerius eller et andet af de over 70 netselskaber i Danmark. Du kan ikke selv vælge dit netselskab. Det afhænger af, hvilket selskab der ejer kablerne, der hvor du bor.

På din elregning kalder vi denne betaling for nettarif. Nettariffen svinger i løbet af året og døgnet. F.eks. er nettariffen dyrere i vinterhalvåret mellem 17.00-21.00. Så selv om du har en elaftale med fast pris, kan det stadig betale sig at rykke så meget af dit forbrug væk fra denne periode som muligt. Læs mere her.

Du betaler også et netabonnement, der dækker omkostninger til vedligeholdelse af elnettet og elmåleren.

Bor du i hus, kan det være, at du også betaler et netabonnement til drift og vedligeholdelse af din stikledning. Stikledningen er den ledning, der fører strøm fra elnettet ind i dit hus.

Vi opkræver dig for alle disse betalinger på vegne af dit netselskab. Derudover betaler du til Energinet.dk for brug af transmissionsnettet. Vi opkræver denne betaling på vegne af Energinet.dk. Alt dette er altså inkluderet i din pris.

Moms og elafgift

Du betaler moms af din samlede bruttoudgift til el. Elafgift dækker en række lovpligtige afgifter til staten, som alle elkunder skal betale. Vi opkræver dig på vegne af staten.

Har du ikke strøm fra os endnu?

Hvad er en kilowatt-time, og hvad er den aktuelle rene elpris?

Dit forbrug af strøm bliver opgjort i måleenheden kilowatt-timer (kWh). En kilowatt-time er enheden for elektrisk energi. Og som navnet afslører, svarer én kilowatt-time til 1000 watt (W), der anvendes i en time. Det er forskelligt, hvor mange watt dine elapparater bruger, men du kan ofte finde svaret på apparatet.

Din kWh-pris afhænger også af, om du har en elaftale med variabel eller fast pris. Hvis du har en elaftale med fast pris, vil prisen for kilowatt-timer være låst i en aftalt periode.

Hvis du har en elaftale med variabel pris, følger din pris markedsprisen. Og så kan den skifte time for time. Det er derfor svært at sige, hvad 1 kilowatt-time koster. Det afhænger af, hvor meget strøm fra vedvarende energikilder som vind, vand og sol, der bliver produceret lige nu. Og hvor stor belastning, der er på elnettet.

Du kan se den aktuelle kWh-pris lige her.

Hent vores app Andel Energi

I appen, Andel Energi, kan du holde øje med dit forbrug time for time og se, hvornår strømmen er mest klimavenlig.

Sådan kan du spare på dit elforbrug

Trænger din elregning til en slankekur? Vi skal nok hjælpe dig med at smide de overflødige kilo(watt)! Se alle vores gode sparetips her. Eller tag en snak med vores energirådgivere, om hvordan du kan spare på dit forbrug og få en lavere elregning.

Med ganske få tiltag kan du spare mange penge på dit årlige elforbrug, og de fleste besparelser handler om gode vaner. 

Hvad bruger jeg mine kilowatt-timer på?

Mange af vores daglige huslige gøremål koster kilowatt-timer. Når vi skal lave mad, støvsuge, oplade telefonen eller trimme skægget, har vi gang i vores elektriske apparater. Du kan tage temperaturen på dit strømforbrug her og se, hvilke apparater, der er de største strømslugere i dit hjem.

Du kan også følge dit strømforbrug time for time i vores app Andel Energi. Så kan du få overblikket over, hvornår du bruger mest strøm! Du kan også se, hvornår strømmen er mest klimavenlig – så du kan bruge strømmen når den er billigst eller mest klimavenlig!

Disse elektriske apparater bruger mest strøm

Der er forskel på, om apparater bruger meget strøm, fordi de hurtigt sluger mange kWh, eller fordi man generelt bruger disse apparater i mange timer ad gangen. Rigtig mange nyere apparater er faktisk energivenlige, men fordi vi bruger dem så meget, så bruger de flere kilowatt-timer, end de bør.

Alt, der har med underholdning at gøre, bruger typisk mange kilowatt-timer. TV, konsoller og computere er tændte i mange timer hver dag, og det gør, at et årligt forbrug af strøm stiger lynhurtigt. Løsningen er at finde så energibesparende apparater som muligt og huske at slukke for dem, når de ikke skal bruges. 

Vaskemaskiner, opvaskemaskiner og tørrretumblere er nogle af de største strømslugere. Men de bruger ikke bare meget strøm, de bruger også meget vand. Det kan derfor altid betale sig at flytte noget af dit tunge elforbrug væk fra tidspunkter, hvor elnettet er mest belastet – omkring kl. 17.00-21.00, hvor både strømmen og transport af strømmen, som regel er dyrest.

Der er også apparater, som bruger strøm hele tiden, og som du ikke kan slukke for. Køleskabe og frysere kan du ikke tænde og slukke hele tiden af åbenlyse årsager. Her er det ekstremt vigtigt, at du vælger nogle energivenlige apparater, så det konstante forbrug af kilowatt-timer ikke får din elregning til at stikke helt af.

Vi bruger også meget strøm på belysning, særligt om vinteren, når det er mørkt. Her kan du spare mange penge på din elregning, hvis du sørger for at have LED-pærer. Og selvfølgelig slukke for lyset, når du ikke skal bruge det. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så lander vores bedste sparetips, viden om energiforbrug, nye tiltag, konkurrencer og grønne tilbud direkte i din indboks.