Ny afregning for transport af din strøm skal bane vej for den grønne omstilling

I fremtiden skal vi gøre plads til mere vedvarende energi i vores elnet. Det vil også blive mere belastet, efterhånden som flere skifter til varmepumper og elbiler.

Der er brug for nye måder at styre vores elforbrug på. Især på vinterdage mellem kl. 17 og 20, hvor alle kommer hjem og tænder lys og laver mad. Det skaber spidsbelastninger, som af hensyn til den grønne omstilling bør udjævnes mere, end de er i dag.

Flyt elforbrug og spar penge

For at støtte den udvikling indfører netselskabet Cerius nye regler for, hvordan man betaler for transport af strøm gennem nettet. Formålet er at give selskabets kunder en god grund til at flytte elforbrug væk fra tidsrummet mellem kl. 17 og 20.

Fra fast til tidsdifferentieret transportydelse

Indtil nu har transportydelsen per kWh (nettarif) været fast – uanset hvornår på døgnet og året forbruget fandt sted. I 2019 var denne ydelse 25,62 øre/kWh. Fra den 1. januar 2020 bliver den sat ned til 23,84 øre/kWh, og fra den 1. april 2020 indfører Cerius tidsdifferentieret transportydelse.

Det betyder, at der om sommeren – fra april til september – betales en lavere ydelse på 19,79 øre/kWh døgnet rundt. I vintermånederne fra oktober til marts gælder den lave ydelse også 21 timer i døgnet, men fra kl. 17 til 20 stiger den til 60,00 øre/kWh.

Bliver det dyrere?

I langt de fleste husstande vil ændringen ikke koste ekstra – elregningen bliver snarere lidt lavere. For med et gennemsnitligt elforbrug ligger kun en lille del af forbruget i de dyre timer – og den del kan gøres endnu mindre.

Hvilke slags elforbrug kan flyttes?

Det kan f.eks. være tøjvask, tørretumbling, opvask og bagning. Har husstanden varmepumpe, er det også oplagt at indstille den til ikke at bruge strøm mellem kl. 17 og 20. I så fald bliver besparelsen større.

Hvor meget kan der spares?

I en husstand med et gennemsnitligt elforbrug, hvor der ikke bruges opvaskemaskine, vaskemaskine og tørretumbler mellem kl. 17 og 20 i vinterhalvåret, kan der spares op til 200 – 250 kr om året.

Vil du vide mere?

Så er du meget velkommen til at kontakte vores kundecenter på 70 29 28 30 eller kundecenter@seas-nve.dk

Ofte stillede spørgsmål

Det kan vi heller ikke med 100 % sikkerhed. Men vi har regnet på rigtig mange eksempler og forbrugsmønstre, og langt de fleste får ikke en større elregning ud af det. Hvis du har et gennemsnitligt forbrugsmønster, er der større sandsynlighed for, at din elregning bliver lidt mindre, end at den bliver lidt større.

Før i tiden kunne vi skrue op for vores kraftværker under spidsbelastninger. Men frem mod 2050 skal vi overgå til 100 % vedvarende energi – og vindmøller har ingen tænd/sluk-knap, som kraftværker har. En anden stor udfordring er, at elnettet vil blive mere belastet i takt med at flere skifter til varmepumper og elbiler. For at få vores forbrugsmønster til at passe bedre til mere vedvarende energi og større netbelastning, er det vigtigt, at vi udjævner vores forbrug mere, end det er i dag. Det forsøger Cerius at give os en god grund til ved at gøre transportydelsen dyrere mellem 17 og 20 om vinteren og billigere om sommeren.

Nej. Netselskabernes indtægter er reguleret af myndighederne, og indtægterne kan ikke stige på grund af den nye måde at regne din transportydelse ud på. Ændringen handler om at bane vej for den grønne omstilling. Jo mindre vi kan gøre spidsbelastningerne mellem kl. 17 og 20 i vintermånederne, jo nemmere bliver det at skabe balance i fremtidens elnet.

Det betyder i denne sammenhæng, at cirka 10 % af det samlede årsforbrug ligger i tidsrummet fra kl. 17 til 20. Sådan er det for de fleste.

Nej, sådan hænger det ikke sammen. Men hvis forbruget stiger så meget, som mange forventer, så kan elnettet blive meget mere belastet, end det er i dag, og dermed stiger risikoen for flere fejl og afbrydelser.

Nej. Transportydelsen gælder kun for elforbrug, der købes fra nettet. Egen elproduktion ved hjælp af solceller påvirkes ikke.

Ændring af transportydelse og netabonnement for dig, der bor i Vordingborg

Den 1. april 2020 foretager netselskabet Cerius ændringer i den ydelse, man betaler for transport af el. Da Cerius opkræver ydelsen hos SEAS-NVE – som er elleverandør – opkræves kunderne samme beløb uden fortjeneste.

Beløbet indgår i posten “Transport (Net og systemydelse)” på elregningen. Desuden ændres netabonnementet.

Sådan ser ændringerne ud

Transportydelsen varierer i løbet af døgnet. I 2019 betalte kunderne fra kl. 17 til 20 38,39 øre/kWh og i resten af døgnet 11,68 øre/kWh. Fra den 1. april 2020 ændres dette til henholdsvis 60,00 øre/kWh og 19,69 øre/kWh. Netabonnement ændres fra 43,54 kr. til 70,10 kr. om måneden.

Hvorfor gennemføres ændringerne?

De sker for at harmonisere din transportydelse og netabonnement med prisniveauet i resten af Cerius’ net.

Vil du vide mere?

Ring til os på 70 29 28 30, så hjælper vi dig.
Du er også velkommen til at skrive til os på kundecenter@seas-nve.dk

Vi er klar til at hjælpe dig mellem klokken 8.30 og 16.00 på alle hverdage.