Tag temperaturen på dit strømforbrug

Se, om du bruger mere eller mindre strøm end andre, der ligner dig. Og få gode råd til at spare lidt på strømmen.

Få en skarp pris på din strøm

Hvordan ligger mit elforbrug i forhold til gennemsnittet?

Det kan være vanskeligt at vide, om du bruger meget, gennemsnitligt eller lidt strøm i din dagligdag. Mange apparater bruger nemlig mere strøm, end man lige tror.

Vi har gjort det nemt for dig at teste dit elforbrug. Testen sammenligner dit elforbrug med andre, der ligner dig. Altså folk der bor, ligesom du gør, bor samme antal personer i hjemmet og bruger de samme apparater.

Tag testen og find ud af, hvor dit elforbrug ligger i forhold til gennemsnittet. Og få konkrete råd til, hvordan du kan spare på dit elforbrug.

Tjek dit forbrug i vores app SEAS-NVE Energi

Vores app SEAS-NVE Energi gør det nemt for dig at holde øje med dit forbrug. Tjek, hvor meget strøm du har brugt sidste år, måned, uge, dag eller time.

link

Hent SEAS-NVE Energi

I vores app SEAS-NVE Energi kan du holde øje med dit elforbrug time for time. Og se, hvornår strømmen er billigst.

Download app
SEAS-NVE

Hvorfor skal jeg holde øje med mit forbrug?

Det er nemmere at spare, hvis du holder øje med dit elforbrug. Når man er bevidst om, hvor meget strøm man bruger, slukker man helt automatisk lyset lidt oftere og trækker stikket ud på apparaterne, når man ikke bruger dem.

Det kan også betale sig at sammenligne dine elregninger. Hvis der er stor forskel dit elfobrug, kan det skyldes, at du har købt et apparat, der sluger meget strøm. Eller at du har et defekt apparat, der bruger for meget strøm. 

I appen kan du følge dit elforbrug. Så kan du tilpasse brugen af dine apparater, hvis du kan se, at regningen er ved at løbe løbsk.

Hvor meget el bruger en gennemsnitlig familie?

Ifølge Energistyrelsen, bruger vi i gennemsnit 1.600 kWh om året pr. person. Hvor meget du bruger, afhænger af flere ting. Fx om du bor alene, eller om I er flere i hjemmet.

Bor du alene, kan kilowatt hurtigt få ben at gå på. Så er du nemlig kun én til at betale for strøm til fx fjernsyn og køleskab. Og disse apparater bruger stort set lige meget strøm, uanset hvor mange der bruger dem.

Bor du sammen med andre, bliver elforbruget delt mellem jer. Og så vil jeres gennemsnitlige forbrug sandsynligvis være lavere.

Hvad anbefaler Energistyrelsen?

Energistyrelsen anbefaler, at vi i gennemsnit højest bruger 1.000 kWh om året. Hvis du har elvarme, er det selvfølgelig meget svært. Så husk at trække de kWh, der går til at opvarme hjemmet fra, når du sammenligner dit elforbrug.

Hvordan kan jeg spare på mit elforbrug?

På flere måder.

Du kan fx spare 100 kr om året, hvis du lader spilkonsollen ligge en time mere om dagen.

Det kan også betale sig at rense og vedligeholde dine apparater. Det tager fx længere tid at tørre tøj, hvis tørretumblerens filter er fyldt; eller længere tid at trimme græsplænen, hvis græsslåmaskinen er sløv. Og jo længere tid der er gang i dit apparat, jo mere strøm vil det sluge – og jo flere penge vil det koste dig.

Få flere sparetips

Ønsker du inspiration til gode vaner? Vi har samlet en håndfuld nemme råd til, hvordan du kan spare på dit elforbrug.