Sammenlign dit strømforbrug

Her kan du se, om du bruger mere eller mindre strøm end andre, der ligner dig:

Vælg om du bor i hus eller lejlighed

Forbrug Årligt kWh-forbrug (2 pers.) Årligt kWh-forbrug (4 pers.)
Meget lavt elforbrug 2.950 4.300
Lavt forbrug 3.065 4.426
Elforbrug lidt under gennemsnit 3.294 4.677
Gennemsnitligt elforbrug 3.752 5.181
Elforbrug lidt over gennemsnit 4.668 6.187
Højt elforbrug 6.500 8.200
Meget højt elforbrug >6.500 >8.200

Kilde: Dansk Energi

Forbrug Årligt kWh-forbrug (2 pers.) Årligt kWh-forbrug (4 pers.)
Meget lavt elforbrug 1.735 2.535
Lavt elforbrug 1.785 2.603
Elforbrug lidt under gennemsnit 1.881 2.739
Gennemsnitligt elforbrug 2.100 3.046
Elforbrug lidt over gennemsnit 2.683 3.864
Højt elforbrug 3.850 5.500
Meget højt elforbrug >3.850 >5.500

Husk! Det gennemsnitlige elforbrug er kun et fingerpeg. Strømforbruget afhænger nemlig meget af, hvor mange I er. Er der fx børn? Så stiger forbruget typisk med 500 – 1.000 kWh om året pr. barn. Og særligt kan en teenager med mange apparater være med til at skrue forbruget i vejret

Hvad er et gennemsnitligt elforbrug?

Vi bruger cirka 1.600 kWh pr. person om året ifølge Energistyrelsen.

Dit forbrug er typisk højere, hvis du bor alene. Køleskab og fryser er fx tændt i døgndrift, og bruger stort set lige meget strøm, om du bor alene eller sammen med andre. Bor I flere sammen, deler I forbruget af apparaterne, og derfor er forbruget pr. person lavere.

Energistyrelsen anbefaler, at vi ikke bruger mere end 1.000 kWh om året pr. person. Det gælder selvfølgelig ikke, hvis du bruger elvarme til at opvarme dit hjem. Derfor skal du huske at trække forbruget til elvarmen fra, hvis du vil sammenligne dit gennemsnitlige forbrug med andre.

Vil du tage temperaturen på dit elforbrug?

Så kan du teste dit elforbrug og få indblik i, om du kan spare, eller om dit forbrug allerede er skruet helt i bund. Du får også gode spareråd, som gavner både miljøet og din pengepung.

Tag testen, og bliv klogere på, hvor du kan spare lige her.

Hvorfor er mit elforbrug højere end andres?

Det kan der være flere årsager til. Vores vaner og behov er vidt forskellige – og det er vores energiforbrug derfor også. Så hvis du undrer dig over, hvorfor dit forbrug ligger over det gennemsnitlige elforbrug, kan der faktisk være en naturlig forklaring på det.

Det kan f.eks. være, at det er længe siden, at I har skiftet jeres elapparater og hårde hvidevarer ud derhjemme. Gamle og trætte elapparater kræver mere energi til at udføre samme opgaver som de nye og energieffektive apparater. Derfor kan kan der være penge at spare på elregningen, hvis du skifter dine elapparater ud med nyere modeller.

Husker du at slukke dine apparater? Det kan nemlig være, at dine apparater sluger strøm, mens de står på standby.  Husk derfor at slukke de elapparater, du ikke bruger på stikkontakten – eller hiv stikket ud, hvis du vil være sikker.

Har du elvarme?

Du vil selvfølgelig have et højere elforbrug end gennemsnittet, hvis du varmer hjemmet op med elvarme. Husk at du kan søge om reduceret elafgift, hvis du har elvarme som din primære opvarmsningsform. Læs mere om reduceret elafgift her.

Jo ældre din bolig er, jo større er chancen for, at den ikke er isoleret lige så godt som moderne boliger. Det kan ses på forbruget. Så skal der nemlig mere energi til at opvarme boligen og holde på varmen, ikke mindst. Hvis I har fjernvarme, er det ikke opvarmningen af boligen, der er synderen.