11 sparetips til et lavere forbrug

Du ved sikkert allerede noget om, hvordan du i dagligdagen kan spare på dit forbrug. Og det er både kloden og din pengepung glad for. Men ved du, hvor meget du rent faktisk kan spare, ved at følge nogle ganske få, nemme råd?

Skift halogenspots og glødepærer ud med LED. En LED-pære bruger kun 25 % af den strøm, en glødepære bruger. Og holder 10-15 gange længere.

Skal du have nye hvidevarer? Så vælg en model, der er energieffektiv. Mindst A+. Måske koster det lidt ekstra, men de penge er hurtigt tjent ind igen.

De hårde hvidevarer spiser cirka 34 % af hjemmets samlede elforbrug. Derfor er de absolut de største strømslugere i din bolig. Med ekstra omtanke, viden og gode vaner er der rigtig gode muligheder for at spare mange penge – år efter år.

Sluk helt for de elapparater, du ikke bruger. Hvis du har mange apparater på standby, kan det koste dig op til 1.000 kr. om året.

Pc-udstyret i et teenageværelse kan løbe op i flere hundrede kroner om året. Selvom det står standby. Særligt ældre apparater kan sluge meget strøm. For eksempel DAB-radioer, stationære computere, musikanlæg og nogle typer af spillekonsoller.

Har du apparater, der er produceret fra 2013 og frem, betyder det dog knapt så meget. Standby-forbruget bør være så lavt, at du ikke behøver at slukke, når apparatet er opladt.

Test dit standby-forbrug, og se, hvor meget du kan spare

Eller se Energistyrelsens skøn af hvor meget el, hjemmets maskiner bruger på 1 år

Har du pingviner i køleskabet? Pas på dit køleskab og fryser ikke bliver for kolde. For hver grad, du sænker temperaturen i køleskabet, stiger forbruget med 5 %. Og for hver grad, temperaturen i din fryser kommer under -18 °C, stiger dit elforbrug med ca. 2-3 %.

Se Energistyrelsens skøn af hvor meget el, hjemmets hårde hvidevarer bruger på 1 år

Med mindre du har småkager eller indbagt is på menuen, er det ikke nødvendigt at forvarme ovnen. Til gengæld kan du med fordel udnytte eftervarmen, hvis du laver noget, der skal stå i ovnen i mere end 30 minutter. Faktisk kan du roligt slukke for ovnen 5-10 minutter før, maden er færdig. Så sparer du op til 25 % af den strøm, du ellers ville have brugt.

Udnyt din opvaske- og vaskemaskines fulde potentiale ved at fylde dem helt op. Slip din indre tetrisspiller løs, når opvaskemaskinen skal fyldes.

Din regning falder i takt med temperaturen. Hvis opvasken klares ved 50/55 °C, bruger du 10-20 % mindre strøm end opvask ved 65 °C.

Og når du vasker tøj, så drop kogevasken. 60 °C er nok til at vaske rent. Og til en kulørt vask kan du nøjes med 40 °C. Dit tøj kan sagtens blive rent på 20-30 °C. Også selvom der er en lille sovseplet eller lidt mudder fra legepladsen. En vask ved 60 °C fjerner støvmider fra sengetøj og lugtgener fra vaskemaskinen.

 

Så meget kan du spare kWh/år kr.
Vask to 20 °C vaske mindre pr. uge 22 kWh 44 kr.
Vask to 30 °C vaske mindre pr uge 41 kWh 82 kr.
Vask ved 30 °C i stedet for 60 °C én gang pr. uge 29 kWh 58 kr.

Brug tørresnoren, når vejret tillader det. En familie skønnes at bruge tørretumbleren cirka 100 gange om året. Det svarer til et elforbrug på cirka 250 kWh. Brug tumbleren én gang mindre om ugen. Så sparer du cirka 130 kWh om året.

Sluk for vandet, når du fx børster tænder og putter shampoo i håret. Du sparer 19 liter vand, hver gang du husker at slukke for vandet, når du børster tænder. Det svarer til 13.800 liter om året. Eller ca. 325 kr om året, hvis du bor i Hovedstadsområdet. Og husk – det beløb kan du gange med hvor mange i er derhjemme.

Du kan også sætte en luftblander på vandhanen for at spare på vandet. Den sørger for, at der løber mindre vand ud i minuttet (maks. 4-6 liter i minuttet). Du skal blot en tur i dit lokale byggemarked – så er du klar til at spare.

 

Vandforbrug til bad (beregnet på 40 °C varmt vand)
Brusebad (5 minutter) med sparebruser Ca. 30-40 liter
Karbad Ca. 125 liter

Opvarmning af din boligen står typisk for 50% af dit samlede energiforbrug. Og der kan være mange penge at spare, hvis du sænker det. Også uden du skal sidde og klapre tænder i sofaen hver aften. Samtidig opnår du et bedre indeklima og gavner miljøet.

Hvis du sænker rumtemperaturen bare én grad, kan du spare helt op til 5 % på dit varmeforbrug i de rum (og i den periode), hvor du skruer ned.

Hvis du kan leve med, at temperaturen i hjemmet er 2-3 °C koldere, når du alligevel ligger under dynen, er på arbejde eller på ferie, kan du spare cirka 10 % af dit varmeforbrug i de rum (og i den periode), hvor du skruer ned.

Hold øje med temperaturen. Hvis den kommer ned under 16 °C går besparelsen tabt. Så bliver møbler og vægge nemlig så kolde, at det kommer til at koste både tid og penge at varme op til en behagelig temperatur igen.

Hvis du har gulvvarme og radiator i samme rum, kan du med fordel holde gulvvarmen køligere end radiatoren. Når varmen kommer nedefra, føles rumtemperaturen ofte et par grader varmere. Derfor kan du sænke temperaturen med 2-3 grader, uden gulvet bliver køligt. Hver gang du sænker gulvvarmen 1 °C, sparer du 5-6 % af varmeforbruget.

 

Varmeforbrug pr. m2  i etplanshus kWh/år
Huse fra før 1962 uden efterisolering 200
Huse fra før 1977 uden efterisolering 170
Huse opført efter 1977 110
Huse opført efter 1998 90
Huse opført efter 2012 75

Har du elvarme, kan du få dine elradiatorer til at arbejde mere energibesparende. Hvis du sænker temperaturen med 3 grader om natten, kan du spare 5-6 %.

Hvis du har elgulvvarme, så sørg for, at den er termostatstyret. Termostaten sørger for, at temperaturen holdes konstant, og at varmen slår fra, hvis rummet varmes op på en anden måde (fx af solen eller brændeovnen). Dæk aldrig termostaterne til. Så kan de ikke måle rumtemperaturen korrekt.

Elvarme er en af de dyreste opvarmningsformer, du kan have. Du kan derfor spare mange penge, hvis du supplerer den med en anden opvarmningsform, fx luft til luft-varmepumpe – eller skifter den helt ud.

Få elrefusion, når du har elvarme

Bor du i et område, hvor du kan få naturgas, og har du det ikke i forvejen?

Hvis du vil skifte til gas
Det første, du skal gøre, er at kontakte en vvs-installatør. Vi anbefaler, at du indhenter tilbud på installation af nyt gasfyr fra 3 forskellige vvs-installatører. Så har du mulighed for at sammenligne prisen. Når du har lavet en aftale med en installatør om opsætning, kan du nemt og hurtigt bestille gas hos os.

Log ind

Hold øje med dit forbrug i selvbetjeningen

Du kan let holde øje med dit forbrug time for time, dag for dag, måned for måned og år for år.

Log ind