Bliv klogere på naturgaspriser

Naturgasmarkedet er et børsreguleret marked. Det betyder, at den rene naturgaspris ændrer sig hver time ud fra det aktuelle forhold mellem udbud og efterspørgsel. Her kan du få indblik, hvilke faktorer der påvirker udviklingen i prisen på naturgas.

Faktorer der påvirker naturgasprisen

Når I skal vurdere, hvilket naturgasprodukt der er det rigtige for jeres virksomhed, kan det være en fordel at have kendskab til de faktorer, der påvirker naturgasprisens udvikling. Her kan du få indblik i de fire vigtigste faktorer:

Temperatur og lagerniveau
To af de vigtigste faktorer i prisdannelsen er udendørstemperatur og mængden af lagret naturgas. Er vinteren for eksempel lang og kold, tømmes lagrene hurtigere, og det påvirker typisk priserne over hele Europa.

Kul- og olieprisen
I Europa kan produktionen af varme foregå på både kulfyrede kraftværker og gasfyrede kraftværker. Når prisen på kul stiger, flyttes mere af varmeproduktionen over på naturgas, der så også stiger i pris. Når kulprisen falder, sker det modsatte. Gasprisen er ikke længere så tæt bundet til olieprisen, som den har været. Det skyldes, at gasprisen i høj grad påvirkes af regionale forhold, mens olieprisen primært påvirkes af globale forhold.

Politiske forhold
Naturgas spiller en væsentlig rolle i verdensøkonomien og priserne er derfor påvirket af storpolitik – ikke mindst i forhold til Rusland, der råder over store gasforekomster.

Tekniske udfordringer
Forskellige former for tekniske problemer, for eksempel på Tyra-feltet eller på forbindelsen mod Tyskland, kan skabe usikkerhed i markedet og få de danske gaspriser til at stige.

Vi følger energimarkederne tæt

“Vi handler hver dag direkte på de europæiske energimarkeder. Med udgangspunkt i analyser af udviklingen på lokalt, regionalt og globalt plan, kan vi sammen med jer finde de handelstidspunkter, der sikrer jer den mest optimale pris.”

Jack Kristensen, Funktionschef – Trading og porteføljer, SEAS-NVE

Renovering af Tyra-feltet: Hvad betyder det?

I september 2019 blev Danmarks produktion af naturgas midlertidigt sat på pause, mens Tyrafeltet renoveres. I den periode må Danmark i stedet importere naturgas fra Tyskland. Det betyder, at de danske naturgaspriser kan komme til at svinge mere, end vi er vant til.

Distribution

Distribution er det, I betaler til distributionsselskabet Evida, for at få naturgassen transporteret frem til jeres virksomhed.

Transmission

Transmission er det, I betaler for at få naturgassen transporet igennem det statslige selskab Energinet.dk’s overordnede gassystem.

Vejledende og historiske priser

Når du skal vælge produkt eller vurdere om en pris er god, kan det være en fordel at se på den historiske udvikling i priserne. Her kan du finde de historiske listepriser for MånedsGas til erhverv og Erhvervspris. Se vejledende priser

Fast eller variabel? – Hvad skal I vælge?

Ud fra jeres virksomheds forbrugsmønster og risikoprofil samt den aktuelle og forventede markedssituation, kan vi rådgive jer om valg af naturgasprodukt til jeres virksomhed.

link

Få ny viden, inspiration og gode råd på mail

Tilmeld dig vores nyhedsmails til virksomheder og det offentlige. Tag et kig på den seneste nyhedsmail

Tilmeld dig her

Tag en snak med os

Jimmy Dyhrberg Fritzen
Key Account Manager

21 21 56 69
Kontakt på mail

Vil du have en snak med os? Vi ringer dig op!

Du skal blot sende os dine kontaktoplysninger. Så vil en af vores erfarne erhvervssælgere ringe dig op.